Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ασθένεια Covid 19 και πώς θα προφυλαχτούμε


Χρήσιμες αναλυτικές πληροφορίες για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και την ασθένεια Covid 19 (Coronavirus disease 2019) ή οξεία αναπνευστική νόσο 2019-nCoV, που προκαλεί: πώς μεταδίδεται, πώς μπορεί να εξουδετερωθεί και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε.




 ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ: Όσα γράφονται παρακάτω προκύπτουν στατιστικά και αυτό σημαίνει ότι ισχύουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό, όχι όμως 100%.

Έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Είναι όμως ιδιαίτερα επικίνδυνος για μεγάλες ηλικίες (πάνω από 70 ετών) και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, ιδίως στο αναπνευστικό. Καλό είναι να κόψουμε ή να περιορίσουμε το κάπνισμα διότι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Πώς εκδηλώνεται:
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της κοινής εποχιακής γρίπης.
Η μόλυνση από τον ιό δεν προκαλεί ρινική καταρροή ή παραγωγικό βήχα. Οπότε συνάχι, φτάρνισμα και βήχας  με φλέματα είναι μάλλον κρυολόγημα ή γρίπη. Προκαλεί  αρχικά ένα ξηρό βήχα. Ακολουθεί πνευμονία με δύσπνοια και πυρετό αλλά χωρίς ρίγη. Δεν προκαλεί δυσεντερία ή ευκοίλια.
Αν παρουσιάσουμε συμπτώματα γρίπης δεν πανικοβαλλόμαστε. Μένουμε, έτσι κι αλλιώς) στο σπίτι, πίνουμε πολλά υγρά, τσάγια βοτάνων, χυμούς φρούτων (κυρίως πορτοκαλιών, λεμονιών κλπ), τρώμε λαχανικά και σούπες. Δεν παίρνουμε φάρμακα, γιατί τα φάρμακα δεν εξουδετερώνουν τους ιούς, όμως εμποδίζουν το ανοσοποιητικό που είναι μονόδρομος για την θεραπεία. Τα φάρμακα περιορίζουν τα συμπτώματα, οπότε αν δεν αντέχουμε, μπορούμε να πάρουμε μόνο παρακεταμόλη.

  1. Ο ιός μένει πρώτα στον λαιμό, προκαλώντας φλεγμονή και αίσθημα ξηρού λαιμού. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες.
  2. Ο ιός μετά ταξιδεύει μέσω της αναπνευστικής οδού και  εγκαθίσταται στους πνεύμονες.  Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 5 με 6 ημέρες.
  3. Τότε ο ασθενής εμφανίζει πνευμονία  με υψηλό πυρετό και δύσπνοια, αλλά δεν συνοδεύεται από συμβατικό ρίγος.  Τότε πρέπει απαραιτήτως να επικοινωνήσει με γιατρό.

Πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε :
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με ασθενή ή φορέα, από τα σταγονίδια που θα εκτοξεύσει με το βήχα. Γι’ αυτό κρατούμε απόσταση 1,5 με 2 μέτρα.
Επίσης όταν μολυνθούν τα χέρια μας αγγίζοντας επιφάνειες όπου υπάρχει ο ιός και στη συνέχεια αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ο ιός επιβιώνει στα χέρια μας για 10 περίπου λεπτά, αλλά σε δέκα λεπτά, μπορεί να φέρουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας. Τα πλαστικά γάντια δεν μας προστατεύουν απόλυτα, γιατί είναι όπως τα χέρια μας, αλλά είναι καλό να τα χρησιμοποιούμε βάζοντας σ’ αυτά το αντισηπτικό κι όχι στα χέρια μας.
Τα χέρια μας τα πλένουμε επιμελώς (μετρήστε 20 ελεφαντάκια όσο τα τρίβετε με τη σαπουνάδα) και όταν δεν είναι εφικτό να τα πλύνουμε αμέσως, τα απολυμαίνουμε τακτικά (τότε είναι χρήσιμα τα πλαστικά γάντια). Είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας ένα μικρό μπουκαλάκι με αντισηπτικό.
Ο ιός δεν αντέχει στη θερμότητα και πεθαίνει αν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 26 βαθμούς. Ζεστά ροφήματα, όπως τσάι από βότανα ή σούπα θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά  ζεστό νερό (καλύτερα με λεμόνι). Τα ζεστά υγρά εξουδετερώνουν τον ιό και περισσότερο το όξινο περιβάλλον που δημιουργείται με το λεμόνι.
Καλό είναι να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα που εξαλείφει ή ελαχιστοποιεί την ποσότητα του ιού που μπορεί να εισέλθει στον λαιμό μας, έτσι ώστε να τον εξουδετερώσουμε προτού πάρει το δρόμο για τους πνεύμονες.
Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες (κυρίως C και D) καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά ή παίρνοντας συμπληρώματα.
Βγαίνουμε στον ήλιο (ο ήλιος ενεργοποιεί τη βιταμίνη D).
Το μοναδικό μας όπλο εναντίον του ιού και γενικά όλων των παθογόνων ιών, είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν εναντίον των ιών.
Το μέγεθος του ιού είναι αρκετά μεγάλο (διάμετρος περίπου 400-500 μανόμετρα), οπότε κάθε τύπος μάσκας μπορεί να το σταματήσει. Στην καθημερινή ζωή, δεν χρειάζονται ειδικές μάσκες, αρκούν οι απλές μάσκες, ακόμα και από ένα μαντήλι, τις οποίες είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όσοι έχουν συμπτώματα για να μη διασπείρουν ιούς. Όταν ο ιός βρίσκεται σε μεταλλικές επιφάνειες, επιβιώνει για περίπου 12 ώρες.  Έτσι, όταν αγγίζουμε μεταλλικές επιφάνειες, όπως  μπάρες λεωφορείων κ.λπ., δεν φέρνουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας πριν τα απολυμάνουμε με αντισηπτικό ή πολύ καλό πλύσιμο.
Στα ρούχα και υφάσματα μπορεί να επιβιώσει για περίπου 6 με 12 ώρες. Με τη μπουγάδα τα συνηθισμένα απορρυπαντικά μπορούν να τον εξουδετερώσουν.  Για τα ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν, τα αφήνουμε στον ήλιο ή στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν έχουμε την υποψία ότι έχουμε μολυνθεί μπορούμε να κάνουμε το παρακάτω απλό τεστ, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο 100%.
 Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή και κρατούμε την αναπνοή μας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.  Εάν δεν βήξουμε, ούτε έχουμε αίσθημα πίεσης στο θώρακα, μάλλον δεν έχουμε νοσήσει από Covid 19.
 Καλό είναι να κάνουμε αυτόν τον αυτοέλεγχο κάθε πρωί στον καθαρό αέρα.

 Η καλύτερη προφύλαξη είναι μια:
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με όσους μπορείτε, διότι θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος μόνο όταν εξαφανιστεί ο ιός, όταν δεν θα βρίσκει ξενιστές να πολλαπλασιαστεί και να διαδοθεί. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι γιαυτό.

Γιάννης Δρακόπουλος
ΒΙΟΛΟΓΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου